Saturday 21 May 2016

Pasta de dinti

Pasta de dinti este un element esential in ingrijirea dintilor. Impreuna cu periuta de dinti normala sau electrica, pasta de dinti ajuta la prevenirea aparitiei cariilor, la curatirea dintilor si mentinerea unei respiratii proaspete. La fel ca majoritatea produselor dentare, in supermarketuri exista un numar foarte mare de tipuri de paste de dinti din care poti sa-ti alegi. Dar, de unde stii care pasta de dinti este cea mai potrivita nevoilor tale dentare?

Care este rolul pastei dentare? 

Pasta de dinti este un produs dentar cu ajutorul carei este indepartata placa bacteriana, resturi alimentare dar in acelasi timp intareste structura smaltului. Datorita fluorului din compozitiei, pasta de dinti ofera protectie impotriva cariilor dentare. Spalandu-te de cel putin doua ori pe zi, este cea mai simpla si ieftina metoda prin care poti avea dintii albi si fara carii si o respiratie proaspata.

Principalele ingrediente incluse in pastele de dinti.

In cele mai multe cazuri pastele de dinti sunt alcatuite din:
- Aromatizanti -folositi pentru a oferii un gust bun pastei, altfel spalatul pe dinti ar fi o activitate foarte neplacuta.
- Coloranti - sunt folositi din acelasi motiv ca si aromatizantii.
- Substante abrazive - precum carbonatul de calciu, sunt adaugate pentru a indeparta placa bacteriana, curatarea dintilor si impiedicarea colorarii. Dar aceste substante abrazive nu trebuie sa fie foarte aspre penru a nu deteriora smaltul.
- Agenti de ingrosare - sunt folositi pentru a oferii pastei de dinti textura, astfel fiind aplicata mai usor pe periuta de dinti.
- Umectanti - ca si agentii de ingrosare, sunt esentiali in realizarea texturii, astfel pasta de dinti nu se va intarii in interiorul tubului.
- Detergenti - aceste ingrediente joaca un rol important in indepartarea resturilor alimentare si a placii bacteriene. Deasemenea ajuta la mentinerea un respiratii usoare.

Fluorul 

Majoritatea pastelor de dinti contin si fluor. Aceasta substanta impiedica aparitia cariilor, dar folosit numai in cantitati mici. De cand a fost adaugat fluorul in pastele de dinti s-a inregistrat o scadere semnificativa a aparitiei cariilor. Deasemenea, diverse tipuri de apa imbuteliata contin fluor ce ajuta la lupta impotriva cariilor dentare. Insa nivelul de fluor este foarte redus deoarece daca acesta se afla in exces poate pata dintii. Poti afla cantitatea de fluor existenta intr-o pasta de dinti cautand literele ppmf, care inseamna, parti pe milion de fluor.

Diferite tipuri de paste de dinti: 

- paste de dinti standard acestea contin un numar redus de substante abrazive, detergenti, si fluor care asigura nivelul necesar de ingrijire dentara si contin in jur de 1000 1500 ppmf.
- paste pentru dinti sensibili acestea contin pe langa ingredientele aflate in pastele normale si elemente precum clorura de potasiu care reduce sensibilitatea dentara.
- paste pentru albit acestea trebuie folosite cu grija pentru ca sunt foarte aspre, chiar daca ajuta la indepartarea petelor de pe dinti.
- paste de dinti pentru copii acestea contin o cantitate mai mica fluor pentru a prevenii patarea dintilor.

0 comments:

Post a Comment