Wednesday 8 June 2016

Despre gingivita

Gingivita apre atunci cand gingiile sunt inflamate, au culoare rosie sunt umflate si lucioase si pot sangera, in special la periaj. Daca nu este tratata, inflamatia se poate raspandii la tesuturile inconjuratoare ajungandu-se la infectarea acestora, pierderea dintilor si distructie osoasa, in acest stadiu gingivita simpla s-a transformat in parodontita.

Cum apare? 

Dupa ce mancam, bacteriile se depun pe dinti si gingii, inmultindu-se si formand placa bacteriana iar daca aceasta nu este corect indepartata prin periaj si cu ajutorul atei dentare se poate transforma in tartru. Tartrul este un depozit dur si rezinstent ce se depune pe dinti iar daca nu este indepartat, bacteriile pot produce inflamatia si infectia gingiilor.
Placa bacteriana poate fi redusa si prin alimentatie, consumand mai putine dulciuri, mai multa apa, renuntand la fumat si prin mentinerea unei igiene dentare corecte.
Primele semne - o modificare discreta a culorii si o tendinta de sangerare din interiorul santului gingival. Aceste modificari pot evolua spre hipertrofia tesutului, cu o modificare importanta a culorii spre rosu-violaceu si tendinta de lezare usoara la periaj, sau chiar din cauza alimentelor.
Rareori gingivita poate fi rezultatul unor boli mai grave precum leucemia, herpes bucal sau candidoza. Deasemenea unele medicamente, in special antidepresivele pot marii riscul de aparitie al gingivitei.

Tratamentul gingivitei. 

Cunoasterea unor tehnici corecte de periaj si flossing (folosirea atei dentare) sunt foarte importante pentru reducerea riscului de aparitie a bolii parodontale.
Prin controalele periodice, medicul dentist va indeparta tartrul acumulat pe dinti si va invata pacientul sa foloseasca o metoda corecta de periaj.
Folosirea unei ape de gura antimicrobiana poate impiedica formarea placii bacteriene dar numai impreuna cu un periaj corect al dintiilor.

Preventie 

- perierea corecta a dintilor de cel putin doua ori pe zi este cea mai buna metoda de a prevenii formarea placii bacteriene.
- folosirea atei dentare dupa periaj va ajuta la indepartarea alimentelor ramase intre dinti, la care periuta nu poate ajunge.
- schimbati periuta de dinti odata la trei luni si alegeti una cu peri mediu sau moale.
- consumand cat mai multa apa veti usura indepartarea bacteriilor si veti prevenii uscarea gingiilor.
- mentineti protezele dentare curate si asicurati-va ca sunt adaptate corect pentru a impiedica acumularea bacteriilor pe gingii.
- controalele periodice la medicul dentist vor ajuta la diagnosticarea precoce a gingivitei iar tratamentul va putea fi planificat pentru a reduce inflamatia.

Alte schimbari care ar putea ajuta la prevenirea afectiunilor gingivale:
- Renuntarea la fumat. Tutunul este unul dintre factorii importanti care ajuta la aparitia parodontozei;
- Reducerea stresului. Stresul poate impiedica sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor;
- Dieta echilibrata. O alimentatie echilibrata ajuta sistemul imunitar in lupta impotriva infectiilor;
- Evitarea clantanitul si scrasnitul dintilor. Aceste actiuni pot distruge tesutul de sprijin

0 comments:

Post a Comment