Monday 13 June 2016

Dintii sensibili

Dintii sensibili sau sensibilitatea dentara se manifesta printr-o durere scurta, ascutita provocata de uzura suprafetei dentare sau retractia tesutului gingival ceea ce duce la expunerea dentinei la anumiti stimuli ca: rece/fierbinte, dulce/acru, atingere sau chimici.

Ignorarea si netratarea sensibilitatii dintilor poate produce pe langa neplacerile din viata de zi cu zi si afectarea nervului necesitand extirparea acestuia si obturarea canalelor dentare.

Cauzele sensibilitatii dentare sunt multiple: pierderea smaltului dentar datorita uzurii dentare, fracturilor dentare, unor stimuli chimici (albirea dintilor) sau o tehnica incorecta de periaj.

Tratamentul sensibilitatii dintilor 

In primul rand trebuie sa consultati medicul dentist care poate face o diagnosticare corecta a cazului si ofera sfaturile necesare mentinerii unei igiene bucale corespunzatoare.

Metode de tratament realizate in cabinet: 

- curatirea dintilor prin detartraj si periaj porfesional,
- aplicarea de geluri desensibilizante,
- aplicatii locale sau cu ajutorul unor gutiere de geluri de fluorizare (fluorura de sodiu),
- aplicarea de paste cu un continut bogat in calciu (Tooth Mouse-GC).

Imbunatatirea igienei orale impreuna cu indicatiile unei alimentatii corespunzatoare si folosirea acestor geluri si paste cu o concentratie crescuta in fluor sau calciu asigura o reducere semnificativa a sensibilitatii de la primele aplicari.

Metode de reducere a sensibilitatii acasa: 

- evitarea periajului intempestiv si folosirea unei tehnici corecte,
- folosirea unei periute de dinti cu perii moi,
- exista o gama larga de paste de dinti special concepute pentru dinti sensibili ca Sensodyne, Colgate Sensitive, Lacalut ce contin ingrediente active ca: azotat de potasiu sau clorura de potasiu pentru reducerea hipersensibilitatii, fluorura de sodiu cu efect anticarie, citrat de zinc pentru combaterea placii bacteriene etc.
- deasemenea folosirea apelor de gura, in special cele care contin Clorhexidina (efect antimicrobian), imbunatateste igiena orala si reduce sensibilitatea dentara.

Toate aceste produse folosite regulat timp de cateva saptamani determina o micsorare a sensibilitatii sau chiar disparitia ei in functie de gravitatea cazului.

0 comments:

Post a Comment