Tuesday 31 May 2016

Detartrajul si boala cardiovasculara

Ai un risc crescut de a dezvolta o boala cardiovasculara? Afla ca detartrarea si curatarea regulata a dintilor la dentist nu fac doar zambetul mai stralucitor, ci scad si riscul unor crize cardiace si atacuri cerebrale.

Potrivit acestui studiu, desfasurat de cardiologi taiwanezi pe circa 100.000 de persoane, detartrarea si curatarea dintilor la dentist scade riscul de atac cardiac si cerebral cu 24% si respectiv 13% fata de persoanele care nu au efectuat niciodata acest tip de ingrijire dentara.

Participantii la studiu au fost observati in medie sapte ani, precizeaza autorii, care si-au prezentat rezultatele la conferinta anuala a American Heart Association, organizata la sfarsitul saptamanii la Orlando (Florida, sud-est).

Medicii apreciaza ca o detartrare este eficienta dacă este facuta de cel putin două ori în doi ani.

Studiul s-a realizat pe circa 51.000 de adulti care facusera cel putin o detartrare completa sau partiala si un grup similar din punct de vedere al componentei feminine si masculine care nu-si curatase niciodata dintii la dentist. Niciunul din participanti nu suferise vreo criza cardiaca sau atac cerebral la inceputul cercetarii, precizeaza autorii. 'Protecţia impotriva bolilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale a fost mai pronuntata la persoanele care-si detartrasera dintii cel putin o data pe an', arata dr Emily Chen, cardiolog la Spitalul pentru fostii combatanti din Tapei, unul din principalii autori ai cercetarilor.

Inainte de realizarea acestui studiu, medicina legase deja o proasta igiena dentara de un risc cardiovascular crescut.

Tu iti faci detartrajul dentar regulat? Daca nu, iti recomand sa o faci, nu poti avea decat beneficii. 

Sursa: Agerpres

0 comments:

Post a Comment