Monday 23 May 2016

Piercing oral. Complicatii

Piercingul este popular in randul tinerilor, fiind considerat un element de frumusete, individualism sau o posibilitate de identificare cu un anumit grup populational. In sfera oro-faciala, localizarea piercingului este foartea variata, de la lobul urechii, nari si sprancene pana la limba si buza inferioara.


S-au efectuat numeroase studii si statistici privind posibilele complicatii pe care le implica acest procedeu, pe baza unor parametri, precum reactiile inflamatorii si alergice, durerea, leziunile dentare. In cele mai multe cazuri complicate s-a consemnat durerea (cu o pondere de 60%), urmata de inflamatiile locale (34,3%), sangerare (24%), fisuri sau fracturi dentare (20%), respectiv leziunile gingivale (26,7%).

Totodata, ADA (Asociatia Dentara Americana) a publicat un avertisment, ce cuprinde si lista complicatilor ce pot aparea dupa aplicarea piercingului:

- durere
- tumefiere, prin edem
- infectii, atat localizate, cat si sistemice
- accentuarea secretiei salivare
- recesiuni sau alte leziuni gingivale
- fracturi si fisuri dentare
- interferenta cu vorbirea, masticatia sau deglutitia
- escare
- reactii alergice sau de hipersensibilitate fata de metal
- hemoragii prelungite dupa aplicarea piercingului
- leziuni ale nervilor din regiune
- leziuni musculare
- obstructia cailor respiratorii datorata de tumefierea zonei in care s-a introdus piercingul sau prin aspiratia unei parti desprinse din piercing
- aspiratia bijuteriei
- interferenta cu radiatiile ionizante aplicate in zona capului si gatului
- piercingul poate fi o cale de transmitere a hepatitelor B si C, a tetanosului sau a tuberculozei localizate

In consecinta, datorita numarului mare de complicatii asociat cu piercingul oral, ADA se opune oficial acestei proceduri si avertizeaza publicul larg sa fie circumspect in privinta acestui procedeu.

Pentru mai multe articole despre sanatatea orala si dentara, vizitati www.dentistul.info.

0 comments:

Post a Comment