Thursday 12 May 2016

Pasi pentru o viata mai sanatoasa

Servirea a cat mai multor fructe si legume

Un pas spre renuntarea la fast-food, fripturi si alte meniuri nesanatoase o constituie alegerea de a servi zilnic cat mai multe fructe si legume proaspete, ceea ce traduce printr-o portie zdravana de fibre naturale, care usureaza digestia, previn problemele aferente etc. Previn senzatia de foame si se digera mai greu, tinand de foame. De asemenea, ajuta si mentinerea siluetei. In plus, constituie sursa principala de vitamine, minerale, apa si antioxidanti. Astfel, alegand sa se consume doar 200 de grame de proteine de calitate ( carne gatita pe gratar sau la cuptor) se va umple restul farfuriei cu cat mai multe vegetale sau legume proaspete. Fructele putand si servite la desert, la pranz, sau intre mese.

Consumul zilnic de lichide suficiente

Un consum optim de lichide influenteaza enorm starea de bine. Ajuta in reactiile de sinteza, usureaza digestia, previne kilogramele in plus etc. Iata de ce se va servi zilnic 8-10 pahare de lichide pe zi. Intelegandu-se prin aceste lichide: supe light, ciorbe cu proteine de calitate si grasimi putine, smoothie, lapte degresat, milkshake, ceaiuri din plante, ceaiuri din fructe, sucuri naturale, apa plata, apa de izvor sau apa minerala.

Planficarea meselor

A planifica mesele inseamna a acorda atentie selectiei alimentelor pentru meniu. Evident, astfel se va ajunge la algerea inteleapta de a servi numai meniuri sanatoase. Astfel, se vor evita meniurile bogate in grasimi, mai ales grasimi trans (uleiuri hidrogenate, prezente in margarina, maioneza, produse de patiserie etc) sau saturate (de origine animala), carbohidrati rafinati si zaharuri rafinate. Se vor selecta pentru pregatirea meniurilor doar metodele sanatoase de gatit: la aburi, la cuptor sau pe gratar. Se va gati numai cu alimente proaspete, integrale. Iar pentru un control mai usor al caloriilor, se va alege sa se serveasca mancarea din farfurii mici, ceea ce insemna portii mici si, indemnand la un consum mic de calorii.

 Un somn linistit

Multi dintre noi au o viata stresanta si se plang de lipsa momentelor de liniste. Somnul influenteaza radical starea de sanatate. Putine ore de somn se resfrang in activitatea de peste zi. Apare senzatia de obseala, capacitatea de concentrare scade. Sarcinele care trebuie indeplinite se executa mai greu etc. Practic, intreg echilibrul este dat peste cap. Asa ca, trebuie evitati factorii care afecteaza somnul: serile pierdute in club, statul pana tarziu la televizor etc. Se va normi pe noapte intre 6-9 ore.

Activitatile fizice placute

Daca este un angajament mult prea mare includerea in agenda a unui orar zilnic de sport, se vor practica acele activitati placute. De exemplu, daca va place tenisul, atunci se va practica in timpul liber. Daca in schimb exista o afinitate pentru fotbal, se va cauta timp pentru aceasta pasiune etc. Urmand ca mai apoi sa se mareasca numarul de minute pe saptamana, pentru aceasta pasiune, alegand ca astfel sa ramaneti activi.

0 comments:

Post a Comment