Tuesday 10 May 2016

Lemnul dulce in lupta contra cariilor

Componentele izolate din radacina lemnului dulce sunt favorabile in lupta impotriva proceselor carioase, potrivit cercetatorilor de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA). In cadrul experimentelor in vitro, oamenii de stiinta au aratat ca extractul obtinut din radacina lemnului dulce, utilizat de altfel in productia bomboanelor, contine cel putin doua substante chimice care se presupun a avea un posibil efect inhibitor asupra Strepococcus mutans, principalul agent bacterian cauzator al cariei dentare.



Timp de secole, lemnul dulce a reprezentat un important element al medicinii naturiste chineze, iar acum este descoperit de institutiile vestice de cercetare ca fiind o importanta sursa de componente cu potentiale efecte benefice. Pe langa faptul ca este utilizat ca element aromatic si indulcitor in fabricarea bomboanelor, tigarilor si bauturilor, lemnul dulce contine si substante eficiente in combaterea inflamatiei si in lupta impotriva infectiilor virusale, a ulcerelor sau chiar a proceselor canceroase. Bineinteles, este nevoie si de alte dovezi pentru dovedirea actiunii carioprotectoare la subiectii umani, afirma Qing-Yi Lu, chimist la UCLA si Wenyuan Shi, microbiolog la Facultatea de Stomatologie a UCLA.

Daca cercetarile urmatoare vor dovedi acest rol al lemnului dulce, el va constitui probabil unul din componentele carioprotectoare ale apelor de gura si ale pastelor de dinti.

0 comments:

Post a Comment