Monday 9 May 2016

Intrebari despre implant dentar

Ce este un implant dentar?
Un implantul dentar reprezinta o radacina artificiala, realizata din metal sau nemetale (zirconiu, bioceramica, alumina) si care are, cel mai adesea forma unui surub. Acesta este inserat in osul maxilarului, exact pe locul unei radacini dentare naturale si are scopul de a prelua functiile acesteia, oferind posibilitatea inlocuirii a unuia sau mai multor dinti lipsa.

Cum iti poate afecta implantul dentar calitatea vietii?
Dintii sustinuti de implanturi se simt, functioneaza si arata identic cu dintii naturali si suporta, la fel ca acestia, presiunile masticatiei pentru orice tip de aliment. Un implant dentar poate de asemenea sa stimuleze regenerarea osoasa si sa reduca, in timp, diminuarea substratului osos, oferind o stabilitate totala lucrarii protetice. Contribuie, tot asa, la imbunatatirea aspectului fizionomic si la evitarea unor probleme de dictie pe care dintii lipsa le pot cauza. De asemenea, previne problemele sistemului digestiv cauzate de o masticatie necorespunzatoare, generata in principal de lipsa unuia sau mai multor dinti.

Cine isi poate face un implant dentar?
Orice persoana care nu este multumita de dantura actuala sau care are lucrari protetice instabile poate beneficia de un implant dentar. Este adevarat ca e o procedura recomandata mai ales persoanelor tinere, dar si pacientii in etate care se bucura de o stare generala buna de sanatate pot opta pentru un astfel de tratament. O serie de radiografii speciale si un set de analize de sange pot determina daca o persoana poate fi un candidat pentru implant. Contraindicatii in optarea pentru aceasta tehnica exista in cazul pacientilor care sufera de boli precum diabetul, bolile cardiace compensate, osteoporoza sau alergie la unul dintre materialele folosite in confectionarea radacinii artificiale.

Care sunt etapele de tratament? Cat timp dureaza?
Plasarea implantului se face in tesutul osos, in locul radacinii naturale a dintelui, iar implantul poate fi lasat partial descoperit (interventie in sistem deschis) sau sa fie acoperit total de gingie (sistem inchis) pentru perioada de osteointegrare. Aceasta se refera la timpul necesar pentru ca osul sa se vindece, iar implantul sa fie acceptat de catre organism. Interventia de inserare dureaza aproximativ o ora si nu necesita modificari ale programului cotidian, iar procesul de osteoacceptare variaza in functie de tipul de implant si de reactia organismului la acesta, de la cateva saptamani, la cateva luni. Etapa urmatoare presupune atasarea bontului protetic, prin insurubare, iar apoi protezarea prin coroane, punti sau proteze. Pentru aceste operatiuni sunt necesare mai multe sedinte, desfasurate pe parcursul mai multor zile. Interventiile se realizeaza sub anestezie locala si nu produc decat un discomfort moderat pacientului, dupa incetarea efectului anesteziei.

Se poate intampla ca implantul sa fie respins de organism?
Categoric nu. Implantul dentar nu este asemanator transplantului si nu presupune acceptarea de informatie antigenica, nu presupune compatibilitati sanguine sau alti parametri care sa previna respingerea imuna. Un implant dentar este mai degraba un corp strain, foarte putin deranjant pentru organism si se aseamana mai degraba oaselor artificiale, evident, fara ca procedura sa fie la fel de complicata. Eventualul esec al unui implant este generat de igiena bucala deficitara, incarcarea protetica gresita sau, in timp, fisurarea materialului radacina si periclitarea rezistentei acestuia la presiunea masticatiei.

1 comment:

  1. Thank you for writing this wonderful post on your blog. It is full of valuable information about dental implants. I'd like to congratulate you on your work. Have a great rest of the day and keep posting.
    Dentist Philadelphia

    ReplyDelete