Saturday, 4 June 2016

Lichidul bucal - compozitie si functii

Inca de la inceput, trebuie sa intelegem ca intre saliva si lichidul bucal (fluidul oral) exista mari diferente de compozitie chimica: saliva este un component al fluidului bucal, compozitia acestuia fiind chiar mai complexa, aici constatandu-se si un numar mare de microorganisme, de produse finale ale metabolismului microbian, de celule si mediatori chimici specifici sistemului imun de aparare etc. Spre exemplu, exsudatul santurilor gingivale care contribuie la formarea fluidului oral si care normal reprezinta cantitativ 1-2% creste in caz de xerostomie proportional cu intensitatea inflamatiei parodontale (pungi parodontale), putand sa reprezinte chiar 50% din volumul salivei secretate in repaus.

Saliva reprezinta produsul de secretie exocrina a glandelor salivare. Ea este produsa la nivelul celor trei glande salivare majore, perechi (glande salivare mari sau principale): parotida, submandibulara si sublinguala si a glandelor salivare mici (accesorii) – labiale, jugale, palatine, ale trigonului retromolar, ale planseului bucal, linguale si intermaxilare.

Una din functiile principale ale salivei este reglarea pH-ului oral, actiune datorata prezentei sistemelor-tampon. Cel mai important sistem-tampon salivar este cel acid carbonic/bicarbonat, care actioneaza la un pH de peste 6 si in special cand saliva este stimulata. Sistemul fosfat anorganic este al doilea ca eficienta si actioneaza in special in repaus, la pH-uri cuprinse intre 6 si 7,2. Al treilea sistem-tampon este cel al macromoleculelor proteice, care actioneaza la pH-uri foarte scazute (in jur de 4).

Alte functii ale salivei sunt acelea de mentinere si de echilibru biologic oral (functia defensiva), a clearanceului (de diluare a substantelor ce tranziteaza cavitatea bucala), de formare a bolului alimentar, de deglutitie si fonatie – iar, prin mucina, functia de lubrifiere. De asemenea, intervine in digestie, prin amilaza salivara, favorizeaza perceptia gustativa prin dizolvarea excitantilor specifici si indeplineste si functie excretorie (diverse substante organice si anorganice se elimina pe aceasta cale).

Sursa articolului: MedicDentist.ro

0 comments:

Post a Comment