Friday 25 July 2014

Variabilitatea patologica a eruptiei dintilor temporari

Diferitele boli generale pot determina intarzieri sau pot grabi ritmul eruptiei dintilor temporari Intarzierile in eruptie sunt mai frecvente , daca dintii n-au aparut in primul an de viata , trebuie suspectata o cauza generala a intarzierii.

Printre afectiunile generale care se insotesc de intarzieri mari in aparitia dintilor temporari se numara: luesul congenital, rubeola prenatala, rahitismul, unele boli genetice (sindrom Down , trisomia 21 si osteoporoza), unele boli endocrine (insuficienta tiroidiana).

In sindromul Down se intalnesc: intarzieri in eruptia ambelor dentitii, primul dinte nu a aparut pana la varsta de 2 ani, nu se respecta ordinea de eruptie.

Osteoporoza – este o afect ereditara caract printr-o crestere simetrica generalizata a densitatii scheletului si anomalii ale remodelarii resorbtiei osoase. Manifestari dentare: eruptia intarziata, absenta congenitala a dintilor, dinti neerupti si malformati, hipoplazie de smalt, structura defectuoasa si ingrosarea anormala a ligamentelor parodontale care duc la exfoliere prematura.

In insuficienta tiroidiana apar intarzieri atat in eruptia dintilor temporari cat si a celor permanenti, persistenta dintilor temporari peste limitele fiziologice (ex : “arcade duble”), perturbari in ordinea de aparitie a dintilor.

In situatii extrem de rare, factorul etiologic nefiind clarificat, eruptia este atat de precoce incat unii dinti exista in cavitatea bucala in momentul nasterii sau erup in prima luna de viata.

0 comments:

Post a Comment