Saturday, 15 April 2023

Durerea de articulatie temporo-mandibulara

Durerea de articulatie temporo-mandibulara (ATM) este o afectiune care afecteaza articulatia dintre maxilarul inferior si craniu. Aceasta afectiune poate fi extrem de incomoda si poate afecta capacitatea pacientului de a manca, de a vorbi si chiar de a dormi. In acest articol, vom discuta despre cauzele, simptomele si tratamentul durerilor de ATM.

Cauzele durerilor de ATM sunt variate si pot include stresul, traumatismul la nivelul mandibulei sau ale capului, artrita, disfunctii ale muschilor faciali sau probleme dentare precum masele de minte sau aparate ortodontice. Simptomele includ dureri la nivelul maxilarului sau a urechii, dificultate la deschiderea gurii, un zgomot ciudat in timpul miscarii mandibulei, durere la inghitire si o senzatie de blocare a maxilarului.

De cele mai multe ori, datorita zonei in care se afla durerea, pacientul ajunge sa-si faca programare la un medic specialist ORL. Medicul ORL-ist nu poate decat sa va prescrie un tratament temporar cu antiinflamatoare sau poate sa va explice cum puteti preveni agravarea afectiunii. Diagnosticul corect al afectiunii de ATM poate fi pus de catre un medic ortodont sau de catre un medic specialist in boli ale articulatiei temporomandibulare. 

Tratamentul pentru durerea de ATM poate include masuri simple precum aplicarea de gheata sau de comprese calde la nivelul zonei afectate, evitarea alimentelor tari sau a mestecatului de guma, luarea de analgezice si antiflamatoare pentru a ameliora durerea si inflamatia. In plus, exercitiile de intindere si masajul la nivelul zonelor afectate pot ajuta la reducerea tensiunii musculare si la ameliorarea durerii.

Pentru cazurile mai severe, medicul poate recomanda terapie fizica, injectii cu corticosteroizi sau interventii chirurgicale pentru a corecta problemele la nivelul articulatiei temporomandibulare. Este important sa se tina cont ca fiecare pacient este unic si ca tratamentul trebuie personalizat in functie de nevoile si de starea de sanatate a pacientului.

0 comments:

Post a Comment